...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


4 mituri legate de somn si alaptare
dreamstime_xs_25847003

Despre somn si alaptare sunt multe lucruri de spus, tema fiind extrem de complexa si controversata pe alocuri. Cum controversele pot naste temeri si nedumeriri, haideti sa vedem care sunt cele mai cunoscute mituri in ceea ce priveste somnul si alaptarea. Si mai ales, in ce masura se confirma ele sau nu. 

Fie ca esti mamica in devenire sau ti-ai intrat deja pe deplin in rol, informatiile de mai jos iti vor fi utile in a intelege care este pana la urma legatura dintre somnul bebelusului si alaptare.

 

Mitul 1: Copiii alaptati au nevoie sa manance noaptea mai mult, pentru ca laptele matern se digera mai repede decat cel praf

Da, pana la un punct, afirmatia este adevarata. Laptele matern se digera, intr-adevar, mai repede decat cel praf, dar asta nu inseamna ca trezirile nocturne frecvente ale celui mic sunt datorate faptului ca laptele matern se digera mai repede.

Cateva precizari suplimentare sunt, deci, necesare:

- Da, copiii pana in 2-3 luni se pot trezi noaptea sa manance la 2-3 ore; stomacelul lor este mic si, drept urmare, si cantitatea de lapte ingerata este mica. Daca si ziua copilul mananca tot cam la acest interval este perfect normal. Daca insa copilul mananca ziua mai rar si noaptea mai des, atunci vorbim despre o alta cauza, cum ar fi un discomfort.

- Daca pana la 4 luni copilul alaptat se trezea de 2-3 ori pe noapte, iar apoi incepe sa se trezeasca mai des, acest lucru nu mai are legatura cu cat de repede se digera laptele, ci ca sunt anumite aspecte care duc la trezire si ca cel mic si-a format o asociere de readormire cu sanul. Astfel, atunci cand se trezeste, de fiecare data se astepta sa se gaseasca la sanul mamei.

- Copiii alaptati se pot trezi noaptea mai des atunci cand au si alte probleme, precum un fren subliangual restrictiv. In aceasta situatie, alaptarea este afectata si ea, iar copilul se trezeste mai des pentru ca nu mananca suficient la o masa, nu are un supt eficient.

 

Mitul 2: Copiii alaptati au nevoie sa manance noaptea si dupa varsta de 1 an

Dupa varsta de 9-10 luni, organismul copiilor s-a dezvoltat suficient pentru a putea sta noaptea fara sa primeasca mancare. Caloriile necesare sunt ingerate in timpul zilei, iar corpul poate sta cu o pauza de alimentare de 12-14 ore.

Copiii de peste 9-10 luni, care mananca noaptea, se pot afla, de fapt, intr-una din urmatoarele situatii:

- Seara sunt foarte obositi, iar la ultima masa, inainte de culcare, nu mananca cat au nevoie. Asa se face ca seara vor avea doua nevoi care se bat cap in cap: somnul si foamea. In prima faza, va prevala somnul in defavoarea foamei, insa in timpul noptii, la readormire, va castiga foamea.

- Atunci cand bebelusii au o asociere de readormire cu sanul, iar ceva ii trezeste sau nu ii lasa sa treaca la urmatorul ciclu de somn (adrenalina, respectiv oboseala, un discomfort, temperatura ambientala, incarcatura emotionala de peste zi, deconectarea de adult) ei se asteapta atunci cand se trezesc sa fie readormiti cu sanul. Un copil care readorme la san are o asociere care nu este in controlul lui. Mai multe despre asocieri puteti citi aici.

- Daca copilul ajunge sa aiba o asociere de somn, se tot trezeste noaptea si mananca (in mod normal, pot fi 3 treziri mai serioase, la care copilul va “suge” mai mult decat la alte treziri), atunci i se va crea o obisnuinta in a manca noaptea, iar corpul sau va muta o parte din caloriile de zi noaptea. Asta nu inseamna insa ca organismul lor nu poate sta 12-14 ore fara sa manance, inseamna doar ca asa s-a obisnuit.

 

Mitul 3: Copiii alaptati dorm mai bine cu parintii in pat

Specialistii sustin ca cel mai sigur loc de somn pentru copil in primele 6-12 luni de viata este in camera cu parintii, dar pe o alta suprafata de somn, lipita de patul adultilor, pentru a facilita alaptarea.

Revenind insa la alaptare si dormitul in acelasi pat, sunt multe pareri pro si contra.

Exista studii care sustin ca, in primele 4 luni, proaspetele mamici vor dormi mai bine impartind patul cu bebelusul pe care-l alapteaza. Dupa varsta de 4-6 luni insa, nu mai exista nici o diferenta in privinta duratei somnului indiferent ca aleg sau nu sa doarma in pat cu bebelusul.

In ceea ce priveste somnul copiiilor, studiile arata ca in primele 4 luni, proximitatea este importanta mai ales pentru stabilizarea alaptarii, insa apoi copiii care sunt in prezenta mamelor se trezesc mai repede decat copiii alaptati, dar care nu dorm cu mamele in acelasi pat.

Legat de dormitul in pat vs dormitul singur, cu alaptare sau fara alaptare am scris un articol complet aici

 

Mitul 4: Copiii alaptati pot fi adormiti de mama doar la san

E drept ca cea mai intalnita asociere de somn la copiii care sunt alaptati este sa adoarma la san, dar acest lucru nu este pentru ca acestia poti fi adormiti doar in acest fel. Problema pleaca mai degraba de la faptul ca, atunci cand se bat doua nevoi la adormire (foamea si somnul), castiga somnul. Astfel, copilul mananca, apoi adoarme mancand. Tot repetand acest proces invata sa adoarma asa. Apoi, exista si o obisnuinta formata de mama, in sensul ca noaptea, cand bebe incepe sa maraie si sa se misca, ea crede ca ii este foame si ii raspunde cu sanul. Pentru ca este pus foarte repede la san, bebe mananca si apoi adoarme mancand.

Insa lucrurile pot sta diferit, daca se cunosc si se tine cont de urmatoarele:

- Copilul isi poate forma 4 asocieri diferite cu 1 persoana: adormirea de zi, readormirea de zi, adormirea de seara si readormirea de noapte.

- Asocierile de somn se formeaza la 6-8 saptamani. E bine ca in acel moment sa se acorde atentie felului in care este tinut la san si sa i se ofere alte variante de adormire. Cand bebe nu mai inghite, ci doar suzeteaza, ii este scos sanul si se incearca o alta varianta de adormire: stat langa el si mangaiat, leganat, plimbat, asezat in patut semitreaz. Astfel de actiuni pot fi un inceput spre formarea unei asocieri de somn diferite de adormitul la san.

- Cand asocierea de somn cu sanul este deja creata si consolidata, adica dupa varsta de 4 luni, aceasta poate fi schimbata mult mai greu si in urma unui proces de durata, de minim 3 saptamani.

Sanul poate primi mai multe asocieri, de somn, de linistire, de foame. Daca bebe primeste o alta asociere de somn decat sanul, poate ramane in schimb cu o asociere a sanului cu foamea sau cu linistirea . Important este insa ca in ceea ce priveste somnul sa aiba o asociere care este in controlul lui. Poti citi mai multe detalii despre asocieri aici.

De asemenea, o intrebare frecventa este cum schimbam asocierea de somn la copiii alaptati. Raspunsul este ca si la copiii care nu sunt alaptati. Singura diferenta poate sa fie, in cazul metodelor graduale, in care pasii au legatura cu faptul ca bebelusii sunt alaptati. Mai multe detalii, aici.

 Uneori, copiii nu dorm bine noaptea. Se trezesc des sau stau mai mult treji, adorm greu sau au somnuri prea scurte ori prea agitate, adorm doar in brate, doar leganat, doar in carucior sau doar la san. Si atunci te intrebi daca e normal sa fie asa, daca faci bine ceea ce faci si te simti prinsa intre dorinta de a schimba lucrurile si un sentiment de vinovatie. Inteleg perfect cum e. Prin unele dintre aceste probleme am trecut si eu personal, prin altele am ajutat parinti sa treaca. Asadar, daca esti in cautarea unor raspunsuri si a unor solutii la problemele de somn, si nu stii ce serviciu ti se potriveste cauta aici. Eu sunt aici pentru tine, sa te ajut sa fiti odihniti si echilibrati.