...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Ghid detaliat despre frenul sublingual scurt si "maxilar fixat" sau problemele cu frenul si somnul
dreamstime_xs_25847003_1


Va ganditi in primul rand de ce eu, un consultant in somnul copilului vorbesc despre fren si ce legatura are acest lucru cu somnul. Sunt 2 motive pentru care scriu despre acest subiect, prezenta unui fren scurt sublingual sau o buza "legata" poate influenta modul in care copilul mananca si in cazul acesta modul in care doarme, mai ales in primele 4 luni de viata si in al doilea rand sunt in curs de formare pentru a deveni consultant in alaptare pentru ca eu cred ca pot sa-ti gasesti echilibru alaptand, dar si odihnindu-te bine, nu trebuie sa alegi intre ele.

Acest articol are ca sursa un articol care m-a ajutat sa identific frenul la cateva mamici care au ajuns la mine, cautand ajutor pentru somnul copiilor lor. Articolul original il gasiti aici www.mommypotamus.com/a-step-by-step-guide-to-diagnosing-tonguelip-ties/ si daca sunteti interesate sa cititi si mai multe despre fren gasiti aici si mai multe informatii http://kellymom.com/health/baby-health/bfhelp-tonguetie/ .

 

Asa-numita ‘limba legata’ sau fren sublingual scurt la nou-nascuti este o problema serioasa care poate ingreuna viata mamelor care alapteaza si a dulcilor lor bebelusi. Din nefericire, simptomele care o insotesc sunt confundate cu colicii, refluxul si lipsa luarii în greutate, tocmai pentru ca multi pediatri si specialisti în lactatie nu stiu cum sa le identifice corect (aceasta este pararea Dr Kotlow din SUA).

Dar, daca esti mama si suspectezi ca exista o problema, de obicei, chiar asa se si intampla. Limba fixata (anchiloglosia) nu este numai o problema structurala, ci si functionala si nu exista nimeni mai calificat de tine in identificarea acestei ‘legari’. Sa incepem trecerea in revista a simptomelor de limba fixata:

 

Pasul 1: Concentreaza-te mai intai pe simptome

 Cel mai important instrument de diagnosticare nu este sa te uiti la buza sau la limba. Desi este important sa le analizezi si pe acestea clinic. Iata cateva lucruri la care sa te uiti pentru a stabili daca exista sau nu o problema:

 Simptome ale mamei:

- Sfarcuri crapate, cu rani, sangerande

- Canale infundate

- Disconfort la alaptare

- Privare de somn (caci bebelusul nu se poate hrani suficient so compenseaza mancand mai des, inclusiv noaptea)

- Umflaturi/mastita

- Rezerva de lapte compromisa

 

Simptome ale bebelusului:

- Reflux gastroesofagian sau colici

- Dificultate la fixarea gurii pe san sau cade de pe san cu usurinta

- Nu se poate ‘tine’ de o suzeta sau un biberon

- Nu poate goli sanul

- Adoarme la san, trezindu-se apoi dupa scurt timp sa manance din nou

- Perioade extinse de alaptare

- Morfoleste sfarcurile cu gingiile

- Are gaze

- Nu castiga suficient in greutate

- Face un clincait in timpul alaptarii

- Saliveaza excesiv

- Se ineaca cu lapte sau se rupe de la san pentru a lua o gura de aer

- Musca – bebelusii care nu pot prinde bine sfarcul isi folosesc uneori dintii pentru a se agata mai bine (atunci cand ii au, normal)

- Distante intre dinti / probleme cu maxilarul

 

 Probleme asociate cu legarea limbii sau a buzei:

 - Bebelusii nu stimuleaza productia de lapte prin supt viguros, ceea ce duce la o rezerva scazuta de lapte

- Alaptare dureroasa/scancete, caci copilul devine frustrat

- Mobilitate improprie a limbii care poate preveni curatarea gurii de lapte, ceea ce duce la carii (in special la dintii din fata)

- Colici

- Reflux

- Privare de somn pentru mama si bebelus (din cauza alaptarilor frecvente)

- Dificultati de somn

- Distanta intre dinti/probleme cu maxilarul

 Daca unul dintre aceste simptome este prezent, mergi mai departe la pasul 2.

 

Pasul 2: Controleaza bebelusul

Care este greseala numarul 1 pe care pediatrii si consultantii de lactatie o fac atunci cand diagnosticheaza limba legata? Conform dr. Kotlow, citat de mmomypotamus.com, este cum il pozitioneaza pe bebe pentru control. Acesta trebuie pus in poala examinatorului cu capul in aceeasi directie cu al persoanei ce evalueaza copilul si picioarele acestuia din urma in cealalta parte. Controlul frenului din poala mamei va duce la un diagnostic incorect.

 how-to-diagnose-tongue-tie-6

 Acum ca stii cum sa pozitionezi bebelusul, uite cum sa cauti ‘legarea’, fixarea:

 

Uita-te la limba!

 how-to-diagnose-tongue-and-lip-ties-3_1

Desi fixarile anterioare sunt destul de usor de observat, cele posterioare sunt mai dificile. Mai jos aveti un filmulet in care Dr. Kotlow demonstreaza ce sa faceti:

 www.youtube.com/embed/5opSbXvL7yQ

 

Uita-te la buza!

 Vezi zona granulata a buzei acestui copil?

 how-to-diagnose-a-lip-tie-4

 Apare atunci cand copilul nu poate rasfrange complet limba cand mananca. Apucarea corecta a sanului trebuie sa arate asa:

 Blausen_0118_Breastfeeding_CorrectLatch-On_02-1024x1024

 

 

Cand buza nu se deface complet, frecarea duce la aparitia acestei ‘bataturi’. Ridica buza si cauta o portiune de tesut care leaga buza de gingie. Daca frenul este tare, atunci este o posibila buz? ‘legata’ care, printre complicatiile asocite, numara si disonfort la alaptare, exces de gaze/reflux/colici din cauza unei fixari incorecte pe san ce-l face pe bebe sa inghita are in exces si carii dentare.

how-to-diagnose-tongue-and-lip-ties-2

Cariile dentare apar pentru ca bebe nu poate sa-si curete corect gura, ceea ce face ca laptele sa fie colectat sub buza superioara. Laptele sta pe primii patru dinti de sus ajungandu-se la carierea lor (asta bineinteles pentru bebelusii mai mari care au dinti).

 

Verifica tiparul de supt al bebelusului

Cauta in gura cu degetul si simte palatul gurii. Inspre partea din spate, vei da de un loc unde palatul dur se intalneste cu cel moale. Daca simti presiune de-a lungul intregii lungimi a degetului, ca un masaj bland, inseamna ca functionarea este corecta.

 20131204_1226161

Daca cea mai mare apasare este in partea din fata a gurii, acesta este un indiciu ca bebelusul apuca sfarcul in loc sa pune presiune pe intregul san. De aici disconfort si stimulare insuficienta a productiei de lapte.

 

Pasul 3: Confirma diagnosticul si vezi care sunt optiunile de tratament.

Pentru a imbunatati alaptarea si in general alimentatia bebelusului este indicata frenotomia, o procedura chirugicala simpla pentru relaxarea frenului lingual. O alta interventie chirurgicala, care se face doar dupa varsta de 1-2 ani este frenoplastia, pentru o relaxare totala si pentru refacerea frenului lingual.

 

Sursa acestui articol este www.mommypotamus.com , inspirat la randul lui de “Tongue Tie Fact Sheet de Dr. Lawrence Kotlow” American Academy of Pediatrics

 

Din cate am inteles copiii care au fren sublingual scurt au ulterior probleme de vorbire, vorbesc mai tarziu si vorbesc “stalcit”.

In incheiere, daca te regasesti in cele descrise mai sus nu ezita sa ceri sfatul medicului pediatru, problema putandu-se remedia foarte usor.

 

Bebedoarme este specialistul in somnul copilului cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani. Credinta noastra este ca prin odihna ii oferim copilului sansa sa fie mai vesel, mai sanatos si mai fericit. Oricare ar fi problema legata de somnul copilului tau, iti vom oferi suportul educational si emotional necesar indeplinirii obiectivelor tale. Experienta noastra, pregatirea in domeniu, precum si perspectiva multidisciplinara din care privim somnul, ne vor ajuta sa gasim impreuna solutii indiferent de tipul de parenting ales.

Poti gasi mai multe detalii despre serviciile de consultanta aici. Daca nu ai gasit ceea ce iti doreai sa afli contacteaza-ne sau programeaza-ti un apel de 15 minute sa ne cunoastem.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Mona