...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Mituri d-ale somnului

Mit 1:  Mai tarziu in pat = Bebe doarme pana mai tarziu a doua zi dimineata

Acest somn prelungit este doar o dorinta a parintilor care ramane neimplinita. De fapt, gandul ca bebelusii vor dormi pana mai tarziu daca sunt pusi mai tarziu la somn este un mit des intalnit cu privire la somn. Bebelusii dorm mai bine, mai mult si plang mai putin daca sunt pusi in pat seara devreme. Cei care merg la culcare tarziu sunt adesea obositi, chiar daca par a avea energie. 

Uita-te dupa semnalele de somn ale copilului, modul in care el iti arata ca ii este somn. Prinde momentul, incadreaza-te in „fereastra de somn”, caci ea trece repede. Primele semne de somn – se freaca la ochi, casca, isi incetineste ritmul – trebuie sa fie semnalul tranzitiei spre rutina de somn. Si asta se poate intampla chiar si la 5:00 - 7:00 pm in cazul copiilor pana la 1 an. Citeste aici care este ora potrivita de culcare pentru fiecare varsta in parte. 

 

Mit 2:  Bebelusii trebuie sa doarma toata noaptea

Multi parinti nu viseaza la nimic altceva decat la a-si face bebelusul sa doarma toata noaptea. Majoritatea acestora au insa capacitatea de a sta 8 ore consecutive fara a fi hraniti abia cand ajung pe la 4 luni de viata si au cel putin 7 kg. Daca bebelusii de la aceasta varsta si etapa de dezvoltare inca se mai trezesc in toiul noptii, problema nu este trezirea..., ci reintoarcerea in somn, adormirea adica. 

Cei mai multi bebelusi (si adulti) se trezesc o data sau de mai multe ori pe noapte. Ca adulti, probabil ca ne intoarcem pe partea cealalta si readormim. Bebelusii se trezesc, in mod normal, intre 2-4 ori pe noapte. Unii plang putin si apoi se alina singuri, readormind, altii nu. Caci nu au invatat inca ce trebuie sa faca pentru a readormi, asa ca urla dupa ajutor.

Ideea este sa-ti ajuti bebelusul sa invete sa adoarma singur. Creeaza o rutina calda, cu cantece de leagan, carticele si leganat, caci este o etapa importanta. Pune apoi copilul in patut cand inca este treaz. Asa va avea sansa sa invete cum se simte adormirea de unul singur.

Daca ai un copil mai mare de 1 an de zile, gandeste-te cum poti sa-i cresti rabdarea cu exercitii in timpul zilei care sa faca adormirea la usorara si mai fericita sau poate chiar sa cumperi o minipaturica de somn, o paturica speciala de care sa se ataseze si care sa fie prietenul lor de noapte. Copiii isi gasesc alinare in aceste obiecte care, la randul lor, ii ajuta sa adoarma. Unii copii isi canta sau vorbesc singuri pana le vine somnul, acesta este modul lor intern de a-si gasi linistirea si relaxarea. Toate acestea sunt moduri in care ei aluneca in lumea viselor. 

 

Mit 3:  Metoda lasa-l sa planga/“Crying It Out” nu este buna pentru copil

Stiu ca este un subiect controversat si ca nu oricine nu poate sa puna in aplicare o astfel de metoda, nici eu nu am putut sa aplic aceasta metoda la copiii mei, am ales metode mai „soft”, insa accept ca este cea mai rapida metoda de invatare pentru unii copiii si cine poate sa o puna in aplicare obtine rezultate rapid si toata lumea este mai odihnita. Plansul este un raspuns de inteles si de asteptat atunci cand nu mai primesti ceea ce erai obisnuit sa primesti pana atunci ca sa adormi, inchipuieste-ti ca ai o perna preferata cu care dormi si intr-o seara nu o mai gasesti, treci printr-o frustrare pana cand iti gasesti alt mod sa dormi. A invata sa adormi singur este o abilitate extrem de importanta care-l ajuta foarte mult pe copil si pe care acesta o poate deprinde o data ce ajunge la 4 luni de viata.

Majoritatea expertilor si a cercetarilor cad de acord asupra faptului ca a lasa un bebelus sau un copil sa planga pana ce adoarme nu va avea efecte negative pe termen lung. Un copil iubit, ingrijit si caruia i se acorda atentie in timpul zilei nu va avea de suferit daca se va agita inainte de somn. Si vestea buna este ca plansul asta nu va dura o vesnicie, este o perioada de invatare, pana cand abilitatea este integrata.

Dar asta nu inseamna ca vorbim despre o alegere la indemana pentru parinti. Multe decizii ale acestora, in special cea de fata, implica intelegerea temperamentului—nu numai al copilului, ci si al adultului. Daca iti lasi copilul sa planga pana adoarme si este dureros emotional pentru tine, exista si alte optiuni, unele variante mai soft, asa cum spuneam ca am aplicat si eu la proprii mei copiii. Orice „sleep training” functioneaza daca sunteti confortabili cu metoda aleasa, il culcati pe copil atunci cand are nevoie si nu este obosit, are somnuri de calitate ziua, sunteti rabdatori si consecventi. Pentru dezvoltarea celor 4 abilitati de autolinistire: adormire de seara, redaormirea de noaptea, adormirea de zi si readormirea de zi poate sa ia intre 1-3 saptamani in functie de temperamentul copilului sau metoda aleasa, insa dupa 3 zile sigur se vad rezultate.

Daca vrei sa nu apara plansul si sa nu ajungi sa faci "sleep training" poti sa previi problemele de somn in primele 4 luni de viata, la 2 luni atunci cand se formeaza asocierile de somn e bine sa ne gandim ce asocieri de somn vrem sa formam, cele care sunt in controlul copilului sau cele care sunt in controlul nostru, creandu-i o dependenta pentru fiecare readormire de noapte.

Mit 4:  Bebelusii care mananca mancare solida dorm mai mult

Multi parinti au auzit ca diversificarea inceputa devreme (inainte de 4-6 luni) sau includerea cerealelelor in biberon il va ajuta pe copil sa doarma toata noaptea. Este un mit. Nu exista nicio cercetare care sa sprijine aceasta idee. De fapt, Academia Americana de Pediatrie descurajeaza hranirea cu alimente solide inainte de 4 luni de viata. Si asta pentru ca au un sistem digestiv imatur si nici nu stiu sa mestece. Unele studii arata chiar ca introducerea timpurie a solidelor duce la declansarea alergiilor alimentare.

Este normal sa te astepti ca bebelusii mai mici de 4 luni sa se trezeasca in timpul noptii. Dupa 4 luni, poti incepe sa-ti inveti copilul sa doarma toata noaptea. Pana atunci, micul tau bebe va avea o dieta lichida (formula sau lapte de la san), fara solide. Introdu alaptarea in rutina de somn pentru relacare si incearca sa pui copilul in pat cata vreme este treaz, dar somnoros. Daca te ingrijoreaza castigul in greutate al copilului sau tiparele de somn, vorbeste cu medicul pediatru.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Fie ca vrei sa previi problemele de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.