...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Sa intelegem somnul bebelusului (partea 1)

 

Te intrebi ingrijorata de cat somn are nevoie copilul tau, care sunt diferitele etape de somn, pentru a intelege mai bine somnul si tulburarile de somn, pentru a-ti ajuta bebelusul, copilasul sau copilul ceva mai mare?

Diferitele etape ale somnului

Somnul poate fi considerat ca apare in 2 stari diferite care alterneaza in cicluri si reflecta diferitele niveluri ale activitatii creierului. Activitatea creierului in timpul somnului a fost masurata prin folosirea unei electroencefalograme (EEG) care poate masura tiparele de somn si poate stabili variatele etape ale somnului prin care trecem. Cercetarile au stabilit cum creierul este inca activ in timpul somnului si ca anumite etape si procese care apar in timpul somnului sunt cruciale pentru evolutia noastra fizica, mentala si emotionala.

In functie de unde te afli in ciclul de somn cand te trezeste piticul, vei stabili cat iti este de usor sa te dai jos din pat sa ai grija de el si cate de bine vei mai functiona ziua urmatoare. Citeste mai jos pentru mai multe detalii.

Fiecare etapa este caracterizata prin tipuri diferite de activitate a undelor cerebrale. Somnul consista in somn de tip non-miscare rapida a ochilor (NREM) si somn de tip miscare rapida a ochilor (REM). 

Somnul profund NREM

NREM este impartit in patru etape care progreseaza de la somnolenta  si somn superficial la somn profund:

Etapa I (somn superficial)

Etapa 2

Etapa 3 & 4 (somn profund)

Unoeri, pe masura ce progresam de la somnolenta la somnul mai adanc, putem experimenta un tresarit brusc sau o senzatie de cadere care ne face sa be trezim. Acestea sunt spasme ale somnului si sunt normale; se crede ca este o trasatura genetica mostenita de la strabunii nostri care dormeau in copaci. Era un mecanism de siguranta pentru a ne asigura ca nu cadem in ghearele tigrilor uriasi! Daca iti legeni bebelul, acesta poate trece mai usor peste spasmele somnului.

Etapele de somn NREM si REM ruleaza una dupa alata tot timpul noptii, Etapele I, II, III si IV sunt urmate de somnul REM. Un ciclu complet de somn, de la debutul etapei I la finalul somnului REM, dureaza cam 1 ora jumate la adulti si 60 de minute la un bebelus in varsta de 6 luni.

Tiparul de somn progreseaza de la etapa 1 la etapa 4 si apoi se intoarce la etapa 3, urmata de etapa 2. In acest punct, in loc sa se mute in etapa 1 si sa ne trezim, intram in somnul REM. Reintram in etapa 2, etapa 3 si etapa 4 si procesul este repetat in 4 sau 5 cicluri.

Somnul in etapa 1 este o faza de tranzitie intre starea de veghe si somn si este un somn superficial in timpul careia poti fi usor trezita. Incepe imediat dupa ce adormi si in timpul scurtelor perioade de trezire intre etapele de somn si acopera cam 5-10% din timpul total de somn. Este normal sa te trezesti in timpul acestei etape de somn si cu totii o facem in timpul noptii, numai ca ne amintim doar trezirile complete, cum at fi un sunet neobisnuit sau mirosul de fum. Aceste treziri scurte sunt un mecanism de siguranta si ne uitam inconstient sa vedem daca exista vreun pericol in mediul inconjurator. Nu putem preveni aceste treziri, caci ele sunt normale. Dar pot fi o problema la copii, caci ei nu stiu sa se linisteasca si sa readoarma singuri, ci au nevoie de un parinte sau sa se hraneasca, daca au invatat sa asocieze aceste ajutoare externe cu adormirea. Adormirea este un comportament invatat si incurajarea micutilor sa adoarma independent este unul din cele mai utile lucruri pe care un parinte il poate invata pe copilul sau pentru a preveni sau solutiona problemele de linistire sau de trezire.

Etapa 2 a somnului este un somn superficial care acopera 50% din somnul total. Este usor sa trezesti pe cineva in aceasta etapa de somn si sa te trezesti chiar tu pentru a avea grija de bebe.

Pe masura ce intri in etapa 3 a somnului devine mai greu sa te trezesti sau sa trezesti pe cineva. Daca trezesti pe cineva in aceasta etapa de somn, persoana in cauza nu-si va aminti nimic.

In etapa 4 a somnului ritmul cardiac si respiratia incetinesc, tensiunea scade, corpul este nemiscat si inceteaza miscarea muschilor si a ochilor. Este greu sa te trezesti din etapa 3 si 4 a somnului si te vei simti ametita si dezorientata. Somnul profund este atunci cand copiii experimenteaza cosmarurile, somnambulismul sau 'udarea patutului'.

 

Care sunt ciclurile normale de somn ale bebelusului?

De-a lungul noptii, cu totii, mici si mari, trecem prin aceste cicuri de etape de somn. Catre dimineata, aceste cicluri se scurteaza si avem parte de mai putin somn profund, ceea ce ne pregateste corpul pentru trezire.

Ciclul de somn la bebelusi este diferit de al adultilor, caci bebelusii au parte de mai mult somn cu vise decat adultii care ajung la rata de 20% de somn cu vise din somn in adolescenta.

Cand suntem deci in faza de somn superficial, ne trezim in treacat, dar nu ne amintim de asta daca nu se intampla ceva deosebit. Toti bebelusii si copiii se trezesc, in mod natural, in timpul noptii. Problemele de somn apar cand nu se mai pot intoarce la somn. Si asta depinde in mare masura de tipul de asocieri de somn invatate. Daca sunt obisnuiti sa adoarma sugand la san, fiind leganati sau tinuti in brate, numai prin respectarea acestor nevoi vor reusi sa readoarma.

Daca micutul tau este din aceasta categorie, cauta informatii despre rutina de somn si despre tehnici de somn, pentru a vedea cum il poti ajuta sa invete sa adoarma singur.Bebelusul tau se trezeste natural in faza de trezire a ciclului de somn, perioadele timpurii de somn profund dureaza 60-90 de minute, acestea devin din ce in ce mai putin frecvente catre dimineata, pe masura sa somnul cu vise superficial devine mai frecvent si se intinde pe durate de pana la 20 de minute inspre dimineata. Dar putem fi treziti si in alte momente ale ciclului de somn, inclusiv in timpul somnului cu vise.

Somnul REM sau cu vise

In timpul somnului REM, creierul este "treaz" si extrem de activ, dar intr-o stare de visare. Daca te trezeste cineva in aceasta faza a somnului, poti sa-ti amintesti ca ai visat. In timpul somnului REM, globii oculari se misca rapid, ritmul cardiac si respiratia se accelereaza si devin neregulate, iar tensiunea creste. Muschii corpului sunt virtual paralizati, in afara de miscarea ochilor, respiratie si auz. Exista anumite impulsuri nervoase mai puternice care ajung totusi in muschi si acestea cauzeaza miscarile spasmotice ale mainilor si picioarelor.

Cercetarile au arata ca somnul REM (cu vise) este important pentru procesarea mentala si pentru stocarea informatiilor si transferul evenimentelor din memoria de scurta durata in cea de luga durata; pare a avea functie de regenerare si este vital pentru recuperarea mentala. Daca somnul tau cu vise este constant intrerupt, performanta ta din ziua urmatoare este afectat si te vei simti obosita, iritata si uitica (toti parintii privati de somn cunosc sentimentul asta). Somnul REM are loc dupa unul sau doua cicluri de somn non-REM si apare la fiecare 90 de minute la adulti si in fiecare ora la copii. Cu totii visam de cateva ori pe noapte, primele perioade REM sunt scurte si dureaza cam 5 minute, apoi acestea devin progresiv ami lungi in timpul noptii. Daca somnul tau cu vise este constant intreruot de bebe, corpul incearca sa compenseze, punandu-te in somnul cu vise imediat ce adormi.

Bebelusul sau copilul tau nu sufera atat de tare daca este trezit in aceasta etapa a somnului superficial.

Si aici incheiem partea prima parte despre somnul bebelusului, revenim cu detalii in partea a doua.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau pur si simplu vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.

 


S-ar putea să îţi placă şi: