...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Sfaturi despre somnul copilului sau bebelusului tau in sezonul de vara

 

Zilele sunt mai lungi, temperatura creste si vara este aproape aici. Dupa zilele ploioase de primavara si dupa iarna friguroasa, caldura este o schimbare binevenita, dar multi parinti nu-si dau seama ca aceasta schimbare poate influenta somnul copilului.

Stiai ca temperatura optima pentru somn este intre 20 si 22 grade Celsius? In timpul lunilor de vara, multi dintre noi isi pun aparatele de aer conditionat, dar, adesea, lucrul asta nu este suficient pentru a aduce somnul.

Exista insa cateva trucuri la care parintii pot apela pentru a-si ajuta bebelusii sa doarma mai bine in timpul lunilor toride de vara.

 

Foloseste un ventilator

Chiar daca ai aer conditionat, acesta nu racoreste in mod egal in toata casa. Poti folosi un simplu ventilator pentru a racori camera copilului inainte de somn.

 

Foloseste putine asternuturi

Cand este cald afara, este mai bine sa scapi de paturi si alte articole care il pot face pe bebelus sa se supraincalzeasca in patut. Daca ai un copil mai maricel care nu poate dormi fara paturica, alege una din bumbac crosetat sau un material care respira sau da aerul conditionat la o temperatura mai mica in timpul noptii.

Multi dintre copilasi dorm pe cearsafuri impermeabile sau, oricum, sub cearsaf exista un strat absorbant. Aceste bariere il fac pe bebe sa se incalzeasca si mai mult noaptea, asa ca asigura-te ca hainutele lui sunt mai subtiri. Cauta o saltea care respira.

 

Gandeste-te de doua ori inainte de a alege pijamalele

Pijamalele complete pot fi adorabile, dar sunt prea mult pentru vara. Cauta pijamale cu pantaloni scurti sau lasa copilul sa doarma in tricou si scutec sau ar mai fi varianta de sac de dormit de vara cu scutec (mai ales daca membrele inferioare iti par mai reci), aceasta varianta ii ajuta sa mentina o temperature constanta. Daca dormiti cu aerul conditionat, imbraca copilul in maneca scurta si pantalon lung sau body si sac de dormit de vara.

Ai putea sa-ti cumperi un dispozitiv care face zgomot alb

Vara e anotimpul distractiei si vecinii s-ar putea sa uite ca zgomotul trece prin pereti sau ca bebelusul tau se culca la 7:30 seara. Acelasi lucru este valabil si pentru vecinii care au copii mai mari care se culca mai tarziu.

O masinarie care face zgomot alb va acoperi zgomotele exterioare si va crea un mediu de somn calm. Si un ventilator in mijlocul camerei este bun. Daca nu ai un dispozitiv, nu uita ca exista aplicatii pentru telefon sau iPad care au aceste zgomote albe. Este de preferat zgomotul alb in locul muzicii, cand i se pune muzica copilului la culcare, caci creierul lui este posibil sa se concentreze pe muzica, in loc sa se lase in voia lui Mos Ene.

 

Evita lumina soarelui in apropierea orelor de somn

Zilele mai lungi inseamna si mai multe ore de lumina ceea ce-i poate afecta copilului ritmurile circadiene. Inchide jaluzelele cu cel putin o ora inainte de somn. Copilul se va putea astfel relaxa si va adormi mai repede.

Stiai ca soarele impiedica organismul sa produca melatonina? Nu uita de ochelari de soare dupa-amiaza si sa intri in casa cu ceva timp inaine de ora de culcare pentru a nu deregla ritmul circadian si a sfarsi prin a avea un copil obosit. Corpului ii trebuie cateva ore sa ajunga la nivelurile optime de melatonina pentru a avea un somn odihnitor. Daca iesi afara si iti implici copilul in cateva activitati relaxante care sa preceada somnul, acesta va adormi mai usor.

 

Fii atenta la posibilele alergii

Multi oameni nu-si dau seama ca vara este un chin pentru cei care sufera de alergii si copiii, din pacate, nu-si amintesc sa ne spuna (sau poate nici nu-si dau seama) ca ii mananca nasul sau ca le curg ochii. Alergiile pot duce la lipsa somnului. Mai mult, lipsa somnului ii face pe copii mai predispusi la simptome alergice. Este un cerc vicios (valabil si in cazul adultilor), dar poti sa intervii. Iata cum:

- spala-ti copilul mai des, pentru a indeparta urmele de polen (un alergen comun) din par si de pe piele;

- tine geamurile inchise cand bate vantul sau foloseste un purificator de aer pentru a extrage polenul;

- aspira regulat, sterge praful si schimba cearsafurile cel putin o data pe saptamana, pentru a mentine nivelul de polen din casa la minimum.

 

Limiteaza activitatile

Stiu ca este tentant sa faci cat mai multe lucruri vara, dar copiilor le este greu sa se linisteasca cand au avut o zi plina. Mentine orele de somn, chiar daca esti in vacanta.

 

Hidratarea este cheia

Alergiile nu sunt singurele vinovate de 'furarea' somnului. Deshidratarea duce la reducerea melatoninei, ceea ce afecteaza somnul. Desi majoritatea oamenilor asociaza oboseala si epuizarea cu deshidratarea, lipsa unei productii normale de melatonina ne impiedica o adormire lina.

Stii ca un copil obosit nu este o bucurie pentru un parinte. Evita situatia dandu-i sa bea multe fluide, dar in niciun caz ceai indulcit sau bauturi pe baza de cofeina, caci vei inrautati situatia.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.