...specialistul in somnul copilului
Bebedoarme.ro


Somnul Bebelusilor. Cum sa-l ajuti pe bebe sa doarma mai mult?

In primele 4 luni de viata, daca bebelusul iti adoarme in brate, nu incerca sa-l pui jos pana ce nu a ajuns la stadiul de somn profund. Nu uita ca toti bebelusii isi incep ciclul de somn cu faza de somn activ, in timpul careia pleoapele le zvacnesc, repsira neregulat si au miscari spasmotice. Raman in acaesta faza cam 25 de minute si, daca incerci sa-i muti, se vor trezi.

 

Ai putea sa incerci infasatul, adica impachetarea bebelusului intr-o paturica sau un sac special care-i vor restrange miscarile. Asa il vei ajuta sa-si imbunatateasca somnul. De curand expertii americani au efectuat un studiu prin care au incercat sa vada daca infasatul imbunatateste somnul bebelusilor cu varste intre 6-16 saptamani. Cand bebelusii au fost infasati si pusi pe spate, au dormit mai bine si mai mult si au fost mai putin predispusi la treziri spontane. In orice caz, in timpul somnului REM, bebelusii infasati sunt mai predispusi sa se trezeasca la zgomote. Asa ca, daca vrei sa incerci infasatul, tine zgomotul la minimum. Si respecta regulile de siguranta ale infasatului. Nu pune niciodata un bebelus infasat pe burta, caci cresti riscul aparitiei sindromului mortii subite. Nu imbraca copilul prea gros, caci bebelusii se supraincalzesc usor. Nu-l infasa prea tare, caci picioarele si soldurile trebuie sa i se poata misca. Nu-l strange prea tare in jurul pieptului, caci poate face infectii respiratorii. Scopul infasarii este sa reduci abilitatea bebelusului de a-si misca mainile. Asa ca nu trebuie sa-l impachetezi ca pe o mumie, ci doar sa-i pui manutele aproape de corp.

 

Asigura-te ca maresti doza de acid gras DHA. Acesta se gaseste in uleiul de peste in principal si este esential pentru dezvoltarea creierului, putand juca un rol si in conturarea tiparelor de somn. Copiii care consuma cantitati reduse de DHA dorm profund mai putin. DHA este si in laptele matern, asa ca pare plauzibil ca alaptarea naturala faciliteaza somnul calitativ al bebelusilor. Daca alaptezi cu lapte formula, cauta unul care sa aiba DHA.

 

Somnul nou-nascutilor si lipsa lui de predictibilitate ii afecteaza pe parinti. Somnul mamelor devine si mai slab calitativ dupa nastere (stim bine ca-n ultimul trimestru de sarcina nu prea dormi cum trebuie) si continua sa se deterioreze panal la 12 saptamani de viata ale pruncului, atunci cand ritmurile circadiene incep sa se aseze.

12 saptamani nu sunt o eternitate, dar poate parea asa cand esti privata serios de somn. Nu uita sa ai grija de tine! Dormi odata cu bebelusul. Alapteaza, daca poti. Nu te ingrijora cu schimbatul scutecelor daca bebelusul doarme. Si stai la soare si evita lumina artificiala noaptea.

Si nu uita in primele 4 luni de viata sunt lucruri pe care le poti face pentru a crea obiceiuli sanatoase pentru copilul tau, de ce sa ajungi sa ai probleme cand poti sa le previi.

 

Indiferent daca copilul tau nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur si simplu, vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza somnul bebelusului sau copilului. Indiferent ca vrei sa previi probleme de somn sau vrei sa rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tau, noi te putem ajuta. Afla mai multe detalii aici despre activitatea consultanta sau contacteaza-ne.